Register and join the discussion

What are the symptoms of a bad coil?


1998z
05-01-2005, 05:52 PM
what are the symptims of having a bad coil... and how much would a new coil pack cost??

Tookie
05-02-2005, 05:00 AM
Erratic firing of cylinder. If the wire is good, the signs present themselves at the plug with lots of carbon, after some urban driving. Looking at the coil pak might show some small cracks on/near the corners which seem to be the weakest spots. Sometimes you can even see tiny sparks escape the pak if you can find a spot dark enough to observe. All of these problems could worsen in damp/wet driving.
Fastest way to t-shoot the prob is with a scope that can monitor each wire's throughput while the car is running.
The paks can cost a lot depending on whether it's a used one($20-$50) or a new one,($100's).
Try a wire change first.

Classicrocjunkie
05-02-2005, 09:51 AM
^^... coil packs are usually sold as a pair for 100 bucks. MSD sells some for our cars for just around 100 bucks and they are the best bang for the buck.

yautja25
05-04-2005, 02:09 PM
ok since ur talkin bout the coil pack would that have any acceleration problems and knocking if that was bad cuz mine does that i changed wires and plugs so they are good and somethin is still not working im not accelerating when my pedal is almost to floor only does sometimes.

dkup
05-13-2005, 06:44 PM
OEM coils suck, spend the extra money and go with either Accel or MSD coils, been through 3 sets already, the last set has more insulation in the packs, HEAT kills coils, replace the spark plugs, boots, coil housing while your at it. dkup 97z24/124kmiles/Arizona-110degree heat. good luck,

12field
11-17-2005, 08:11 PM
ok since ur talkin bout the coil pack would that have any acceleration problems and knocking if that was bad cuz mine does that i changed wires and plugs so they are good and somethin is still not working im not accelerating when my pedal is almost to floor only does sometimes.


Hey, I have the same problem. Seems to run fine when at constant speed but when I accelerate it misses and dogs. Did you fix a solution to your problem? PLEASE reply - THANKS!!!

1998z
11-17-2005, 08:37 PM
Hey, I have the same problem. Seems to run fine when at constant speed but when I accelerate it misses and dogs. Did you fix a solution to your problem? PLEASE reply - THANKS!!!


well, i had that problem for about 4 mths... then i started driving a different car.... the Z24 sat in the garage for about 8 mths now.... started it up the other day... and the problem was gone... not sure how or why... i had the problem for 4 mths straight...

yautja25
11-18-2005, 09:01 AM
Hey, I have the same problem. Seems to run fine when at constant speed but when I accelerate it misses and dogs. Did you fix a solution to your problem? PLEASE reply - THANKS!!!

Yes it was the coil, but also check to see if its plugs or the wires or throttle control sensor cuz i changed all that but it ened up being a bad coil

12field
11-24-2005, 09:02 PM
Yes it was the coil, but also check to see if its plugs or the wires or throttle control sensor cuz i changed all that but it ened up being a bad coil


Thanks, what where and what does the thottle control sensor do? THanks again! How much did it cost you?

yautja25
11-25-2005, 12:01 AM
Thanks, what where and what does the thottle control sensor do? THanks again! How much did it cost you?

hmmm im not sure but if i had to guess it tells ur computer in ur car how much gas to give, it only costs around 50 i think ur welcome

Add your comment to this topic!