Register and join the discussion

Heater and A/C not blowing strong


93Cavalier
12-07-2004, 11:35 PM
I have a question for all you guys...

I have a '93 Cavalier 4 door with a 3.1 V6.

Ever since I bought it, I have noticed that the heater and air conditioning are blowing very weak. The motor sounds like it's working, it's just as loud as the heater in my old car; it doesn't sound like it's running slow.

Because my heater doesn't blow very hard, I can never completely defrost my windshield. And lately, with all the cold weather, I freeze my ass off in the car. It's almost cold enough for me to see my breath sometimes.

The air blowing out of the vents on all settings of the heater is warm, but just not blowing hard. My engine temperature stays right around 275 (middle of the guage), and warms up quickly.

I would have thought to change the thermostat, but that would only be the problem if it wasn't blowing warm air, which it is.

Wish I would have paid attention to this when I bought the car, but it was almost 30 celcius outside, so I didn't worry about the heater... Not too bright, I know...

Anyone have any ideas?

Ryan

93Cavalier
12-08-2004, 06:40 PM
All of the settings on the heater speed controls work in the sense that they control the heater motor. They just don't make the heater motor go as fast as it should. Eg, at max it feels like it's barely pushing any air at all...
I read other posts that say it only works on 2 speed. Mine works on all speeds, just not very well...

93Cavalier
12-08-2004, 08:17 PM
OK, I'm guessing it's the relay... or maybe the resistor on the blower motor. I want to start with the relay... Where can I find the blower motor relay for a 93 Cavalier 3.1 V6?

KJRich
12-08-2004, 08:39 PM
On the '95 and newer its under the passenger side dash on the side of the blower motor. Yours could very well be similar.

93Cavalier
12-08-2004, 08:54 PM
Thanks, I'll have a look there.

You guys rock!

93Cavalier
12-08-2004, 10:02 PM
I found the relays. They're under the hood on the passenger side, just under the hood hinges (sorta).
I switched the A/C relay for the heater relay, and started the car. The blower motor didn't blow any stronger...
Next!
So I guess the next thing to try is the heater motor resistor doo-dad. I know that's not what it's called, but I don't know... Does anyone know where it might be? I've heard it's on the blower motor itself. Can anyone confirm this? Does anyone know where it is?
Thanks again guys,

Ryan

public
12-08-2004, 11:15 PM
Remove the blower motor and check for debris.

93Cavalier
12-09-2004, 12:44 AM
Can I remove the blower motor from inside the engine compartment? I see it there, but I don't know if removing it from this side will allow me to see if there is any debris blocking the blower....
I can't get at the blower motor from under the passenger side dashboard at all. Not even if I remove the glovebox. So this might be a dumb question, but I want to know as much as I can before I try anything.

Thanks again!

public
12-09-2004, 06:23 PM
A non removable blower motor. That sucks. It is hard to know if there is debris unless you can see in there.

93Cavalier
12-09-2004, 07:05 PM
Wait, was that a statement about the car, or a question...?
Is my blower motor non-removable? I sure hope not. :uhoh:
Excuse my ignorance. I haven't had a chance to pick up the Haynes/Chilton manual yet. Maybe this weekend...

Thanks again for the help,

Add your comment to this topic!